Stappenplan voor het zelf (particulier) saneren van je asbestdak.

Er is geen blauwdruk voor het verwijderen van asbest. Let daarom op je eigen veiligheid! Bekijk van tevoren of het voor jezelf mogelijk is om het project uit te voeren. Voordat je begint met de uitvoering van het project is het verstandig gedegen onderzoek te doen naar het verwijderen en afvoeren van asbestplaten. In iedere gemeente gelden andere regels voor het afvoeren. Het kan dus zijn dat je aan specifieke eisen moet voldoen. Er bestaat geen één op één plan voor het uitvoeren van een sanering. We willen je echter wel graag houvast geven. Dit is een leidraad, hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Je dient altijd zelf goed na te denken.

Stappenplan voor het zelf (particulier) saneren van je asbestdak.

Voorbereiding

  1. Vaststellen: Stel vast dat het gaat om een particuliere sanering van maximaal 35 m2. En dat de platen onbeschadigd en geschroefd zijn.
  2. Melden: Meld je project aan bij je gemeente of provincie. Dit kan via het omgevingsloket of door een formulier in te vullen bij je eigen gemeente.
  3. Nagaan: Zoek uit waar je terecht kunt met je asbesthoudende materialen en hoe deze verpakt moeten worden. Zoek ook uit waar je dit verpakkingsmateriaal kan verkrijgen.
  4. Veilig werken: Bekijk voor af wat de veiligste manier van werken is. Wij raden aan een rolsteiger te gebruiken als de locatie dit toe laat. Het werken vanaf een ladder als het gaat om het verplaatsen van zware materialen zoals golfplaten raden wij ten zeerste af.
  5. Bestellen benodigde materialen: Bestel tijdig de benodigde materialen. Bekijk op het boodschappenlijstje welke materialen je nodig hebt.
  6. Inspecteren: Inspecteer of de constructie (gordingen en dergelijke) in goede staat is en opnieuw gebruikt kan worden.
  7. Benodigde gereedschappen: Bepaal welke gereedschappen er nodig zijn en zorg dat deze beschikbaar zijn.
  8. Persoonlijke beschermingsmiddelen: Bepaal welke persoonlijke beschermingsmiddelen er nodig zijn en zorg dat deze beschikbaar zijn.
Stappenplan voor het zelf (particulier) saneren van je asbestdak.

Uitvoering Fase 1 - Sanering

  1. Veilig werken: Bouw de rolsteiger op of plaats een ladder.
  2. Klaarleggen: Leg het benodigde gereedschap klaar zodat je tijdens het uitvoeren niet meer in huis of in de schuur hoeft te zijn.
  3. Klaarleggen: Leg het verpakkingsmateriaal klaar zodat de platen hier meteen in verpakt kunnen worden. Indien nodig een container of eventueel de aanhanger klaar (laten) zetten waar je de verwijderde platen in vervoerd.
  4. Weersverwachting: Controleer de weersverwachting, bij harde wind, storm en onweer de werkzaamheden uitstellen. Je kunt het beste saneren op een regenachtige dag!
  5. Nat houden: Houdt de asbesthoudende materialen zoveel mogelijk nat om het vrij komen van vezels te vermijden.
  6. Verwijderen: Verwijder de asbesthoudende materialen van het dak. Schroef de platen los en verwijder deze één voor één van het dak. Let op voor je eigen veiligheid!
  7. Verpakken: Verpak de asbesthoudende materialen. Het is van belang om ze dubbel te verpakken. Eerst in een transparante zak en daarna in een zak waar asbest opstaat. Doe dit zorgvuldig!
  8. Inspecteren: Als de platen eraf zijn, controleer dan nogmaals de constructie. Meet eventueel de gordingafstand. Hiermee voorkom je dat je voor verassingen komt te staan tijdens het plaatsen van het nieuwe dak.
  9. Afvoeren: Voer de asbesthoudende materialen af naar de milieustraat. Doe dit volgens de regels van jouw gemeente!
  10. Opruimen: Ruim het werkgebied op en maak het gereedschap en de steiger / ladders en dergelijke schoon. Ga je meteen door met het plaatsen van het nieuwe dak? Breek de steiger dan niet af, maar maak hem wel schoon!! Dit voorkomt verspreiding van eventuele asbestvezels.
  11. Je bent nu klaar met de sanering! Fase 2 is het plaatsen van het nieuwe dak. Bekijk ook het filmpje van Milieu Centraal om te zien hoe de sanering in zijn werk gaat.
Stappenplan voor het zelf (particulier) saneren van je asbestdak.

Uitvoering Fase 2 – Nieuw dak plaatsen

  1. Opbouwen: Indien nodig: bouw je de steiger opnieuw op. Ga je meteen door na de sanering, zorg er dan wel voor dat de steiger schoongemaakt is.
  2. Klaarleggen: Leg het benodigde gereedschap en materiaal klaar. Ga je meteen door na de sanering, zorg er dan wel voor dat het gereedschap schoongemaakt is.
  3. Weersverwachting: Controleer de weersverwachting. Bij harde wind, storm en onweer de werkzaamheden uitstellen
  4. Monteren: Monteer de golfplaten op het dak volgens de voorschriften van Eternit. Het is van belang ze op de juiste manier te monteren, dan heb je het er het langst plezier van.
  5. Opruimen: Ruim het werkgebied, gereedschap en de steiger/ladder op.
  6. Je bent klaar!

Heb je nog vragen over golfplaten daken? Neem dan meteen contact met ons op.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies voor jouw project.

 

Veelgestelde vragen

Op zoek naar meer informatie? Bekijk zeker hier onze Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen).