Wat is de beste optie voor je varkensstal?

De varkensstal heeft het meest uitdagende klimaat en kan je wellicht als de meest complexe van alle soorten stallen bestempelen. Denk hierbij aan de vochtige omgeving of ammoniak, om nog maar niet te spreken van de verschillende levensfasen van de dieren. Zo hebben zeugen andere behoeften dan biggen en die verschillen ook nog van de vleesvarkens.

Ventilatie van boven naar onder of van onder naar boven? Is er een ventilatieplafond? Chemische of biologische luchtwassers? Heel veel factoren spelen mee bij de bouw van een varkensstal. Ecolor vezelcement golfplaten van Eternit zijn bij uitstek de beste optie voor het dak van een varkensstal. Ze roesten niet, zijn ademend en chemisch ongevoelig. Hiermee creëer je een duurzame stal met het beste klimaat. 

Uitdagende omgeving

Temperatuur en luchtvochtigheid

De temperatuur verschilt bij zeugen, biggen of vleesvarkens. Biggen hebben veel meer warmte nodig. De luchtvochtigheid in een varkensstal ligt gemiddeld tussen de 55% en 75%. Een te lage en te hoge luchtvochtigheid hebben een negatieve invloed op het slijmvlies van een varken (de bescherming van een varken tegen ziektekiemen). Golfplaten in combinatie met isolatie warmen minder snel op en staan de warmte minder snel af. Dit is gunstig voor de beheersing van de temperatuur. Bovendien zijn de Ecolor golfplaten dampdoorlatend: ze nemen vocht op en staan het weer af. Dit is natuurlijk een ideale eigenschap voor een varkensstal. 

Ventilatie

Een varkensstal is altijd een gesloten omgeving en de ventilatie moet derhalve goed geregeld zijn om ademhalingsproblemen bij de varkens te vermijden. Anders kan dat leiden tot stress bij de dieren, verminderde groei of staart bijten. Met vezelcement golfplaten kan je de luchtstroom op de beste manier reguleren. Er zijn diverse manieren van isoleren met golfplaten zoals isolatie onder de gordingen voor de beste luchtgeleiding of isoleren boven de gording. In één stal kan je zelfs een combinatie van deze systemen toepassen.

Licht in de stal

Licht is belangrijk voor varkens. Gemiddeld hebben ze per dag 16 uur licht en 8 uur rust nodig. Het dak van een varkensstal is bijna altijd dicht, maar er zijn goede manieren om natuurlijk licht in een stal te krijgen. Zoals een lichtstraat (ramen) in de gevel van het gebouw of een Solatube.

Geluid

Ecolor golfplaten hebben de beste geluiddempende eigenschap tegen regen of hagel. Dit betekent meer rust en stilte in de stal. Een opvallend gegeven daarbij is dat de isolatie die in de stallen gebruikt wordt (zogenaamde thermische isolatie) geen enkel effect heeft op het verminderen van lawaai.

Wat raden wij aan?

Isolatie onder de gording is een isolatieconcept waarbij de golfplaten boven de gording worden gemonteerd en de isolatiepanelen onder de gording. Hierdoor ontstaat een optimale luchtstroom naar de nok. Doordat de luchtstroom niet tegen de gording aanbotst, valt deze niet naar beneden en is er een beheersbaar constant binnenklimaat mogelijk. Doordat beide materialen afzonderlijk van elkaar gemonteerd worden, combineren we de voordelen van beide materialen.

Op voorwaarde dat de gebruikte isolatiematerialen bestand zijn tegen een agressief milieu, zijn deze isolatiematerialen in combinatie met de Ecolor vezelcement golfplaat toepasbaar in elke stal of bewaarloods. Isolatie met 0% luchtlekkage kan ervoor zorgen dat het energieverbruik omlaag gaat. Dit kan bijdragen aan het verduurzamen van je onderneming en een kostenbesparing opleveren. 

Isolatiemogelijkheden

Er zijn vier verschillende isolatieconcepten, met ieder hun eigen voordelen. Wij hebben er twee geselecteerd die het beste passen bij een varkensstal.
Kom je er niet uit, onze accountmanagers lichten de verschillende concepten graag toe.

Isoleren onder de gording

Voor optimale klimaatbeheersing

Bij een volledige isolatie onder de gordingen is het mogelijk om het klimaat in de stal te beheren. Daarnaast creëert het een optimaal schoorsteeneffect en is er geen tocht noch koudeval.

Isoleren boven de gording

Budgetvriendelijker isoleren

Mocht je budgetvriendelijker willen isoleren dan is dit een oplossing. Doordat de golfplaten op lange isolatieplaten liggen is de montage makkelijker en goedkoper.

Meer informatie nodig?

Download onze sectorgerichte agrarische brochure.
Download de brochure

VIND EEN VERKOOPPUNT

Op zoek naar een dealer van Eternit materialen? Voer je postcode in en vind een dealer in je buurt.

Download een inspiratiebrochure

Nog inspiratie nodig? Onze brochures geven je heel wat ideeën over kleuren, texturen en materialen. Download een van onze brochures of vraag een gratis exemplaar per post. 

Kies een brochure