Eterroof

Eterroof, het soepel onderdak, is een uitstekend instaponderdak. Het Eterroof-scherm wordt vooral gekenmerkt door zijn snelle en makkelijke plaatsing en door zijn sterkte. Eterroof bestaat uit een geheel van 4 zeer stevige lagen die een waterdicht en ademend membraan vormen: 2 polipropyleen weefsels aan de buitenkant, een microporeuze film en een polipropyleen wapening.

Voordelen en eigenschappen

  • De uiterst hoge waterdampdoorlaatbaarheid (Sd-waarde van 0.03 m) houdt de dakopbouw droog en geventileerd. Het dak kan ademen.
  • Hoge scheur- en nagelweerstand. Het risico op scheuring door betreden is bijgevolg uitgesloten.
  • Eterroof kan direct over de thermische isolatie of houten bebording gelegd worden. Een ventilatieruimte tussen Eterroof en de isolatie is niet nodig zodat de volledige hoogte van de kepers kan gebruikt worden voor thermische isolatie
  • Dankzij de versie met een geïntegreerde zelfklevende dichtingsband kan Eterroof het werk van de dakdekker vergemakkelijken en draagt zijn steentje bij tot de thermische isolatie van het gebouw. Het onderdak wordt volledig winddicht.

Met Eterroof krijg je 10 jaar garantie op de fysieke eigenschappen.

Specificaties

Afmetingen

Materiaal Polipropyleen
Dikte (EN 1849-2) 0,7 mm
Scheurweerstand EN 12311-1 Lengte: 420 N/5cm
Dwars: 400 N/5cm
Nagelweerstand EN 12310-1 Lengte: 450 N
Dwars: 440 N
Sd waarde EN ISO 12572 0,03 m
Gewicht EN 1849-2 210 g/m²
Temperatuurweerstand -40°C tot +80°C
Kleur Donkerrood
Blootstelling aan buitenomstandigheden (UV) 4 maanden
Brandklasse EN 13501-1 E

Rol specificaties

Gewicht per rol 15,75 kg
Lengte 50 m
Breedte 1,5 m
Oppervlakte per rol 75 m²
Aantal rollen per pallet 23 (1725 m²)

Plaatsing

Het soepel onderdak Eterroof wordt steeds op een houten draagstructuur genageld met de beeldzijde (rode zijde) naar boven. Het onderdak wordt dwars op de kepers geplaatst (langse zijde horizontaal). De steunafstand bedraagt maximaal 1200 mm hart-op-hart gemeten. De plaatsing begint boven of onderaan het dak. Eterroof moet vlak en zonder plooi licht opgespannen worden tussen twee kepers. Overspanning tussen de materialen moet altijd vermeden worden. De onderzijde van het scherm mag rechtstreeks gelegd worden op thermische isolatie of op houten bebording. De minimale dakhelling bedraagt 8°. De horizontale overlap is steeds minimum 10 cm of 15 cm voor dakhellingen lager dan 17° (overlaplijnen zijn op het onderdak gedrukt).

Tengellaten van minsten 15 mm dik worden over het soepel onderdak geplaatst en bevestigd op de kepers en dit onmiddellijk na de plaatsing van het onderdak. Het aantal verticale overlappingen dient tot een minimum beperkt te worden door volledige stroken te gebruiken. De dwarse overlappingen van min. 30 mm dienen telkens te gebeuren ter hoogte van een drager. Ter plaatse van de dwarse overlappingen wordt eventueel een dichtingsband voorzien. Een tengellat wordt op de zijdelingse overlap bevestigd.

Met een dakhelling lager dan 22°, worden alle overlappingen met een daarvoor geschikte dichtingsband (tape) vastgekleefd. PVC kleefstof mag niet gebruikt worden!

De aansluiting met de goten gebeurt als volgt: het onderdak eindigt op een zinken slab boven de gootplank (overlap van min 10 cm of 15 cm voor dakhellingen lager dan 17°) of onder tot aan de buitenrand van de gootplank (niet in de dakgoot).

Bevestigingsmiddelen

  • Nagelen: automatisch of manueel nagelen met nagels met platte kop. Men kan rechtstreeks nagelen zonder voorboren. De kop van de nagel mag niet te diep in het soepel onderdak worden gedreven. De pneumatische nagelmachine wordt geregeld met een constante inslagdiepte.
  • Nieten: automatisch nieten. De rug van de niet mag niet te diep in het soepel onderdak worden gedreven. De pneumatische nietmachine wordt geregeld met een constante inslagdiepte.

Meer technische informatie kan worden teruggevonden in de ETERNIT documentatie “Deel 1 – Algemene technische gegevens - ETERROOF”, “Deel 2 – Specifieke Technische gegevens – ETERROOF”,in de ETERNIT bestekomschrijvingen en in de ETERNIT garantie.

Transport

  • De rollen moeten horizontaal op een rein en droog grondoppervlak geplaatst worden.
  • Ze moeten in een lokaal met een temperatuur tussen -10 en +80°C opgeslagen worden.
  • Bij opslag moet Eterroof beschermd worden tegen knaagdieren en tegen de zon.

Technische documenten

De technische documenten met informatie en specificaties vind je terug in het downloadcenter.

Naar het downloadcenter

VIND EEN VERKOOPPUNT

Op zoek naar een dealer van Eternit materialen? Voer je postcode in en vind een dealer in je buurt.

Download een inspiratiebrochure

Nog inspiratie nodig? Onze brochures geven je heel wat ideeën over kleuren, texturen en materialen. Download een van onze brochures of vraag een gratis exemplaar per post. 

Kies een brochure