Heb je nog oude platen op je stal of loods? Dan komt er een moment dat je wilt renoveren. Met de juiste partners is renovatie gemakkelijker dan je denkt. Een dakrenovatie met goede vezelcement golfplaten zorgt voor een aangenamer klimaat in de stal en een betere uitstraling van je bedrijf.

Steeds meer agrarische bedrijven vervangen het dak van hun stal of loods. Volgens cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat neemt het oppervlak asbestdaken in de afgelopen paar jaar in Nederland jaarlijks met 5 à 6 miljoen vierkante meter per jaar af. Dat gaat nog wel even zo door, want in Nederland is er nog altijd naar schatting 60 tot 70 miljoen vierkante meter asbestdaken te gaan. In België is dat 30 tot 50 miljoen. Het gebruik van asbest in de bouw werd verboden in de jaren ’90; sinds 1993 in Nederland en 1996 in België. Er was zelfs een wettelijke verplichting voor sanering in de maak, maar die is er niet gekomen. Het vervangen van de oude asbestdaken wordt wel gepropageerd. (In Nederlands is er geen landelijk subsidieregeling voor het verwijderen asbestdaken meer.) Wel zijn er regelingen of projecten op provinciaal niveau, die vloeien voort uit de Samenwerkingsverklaring aanpak asbestdaken van 2020 (https://www.asbestversnelling.nl/)

Redenen voor dakrenovatie

Redenen voor dakrenovatie

Redenen voor dakrenovatie

Er zijn verschillende redenen voor dakrenovatie. De meest voor de hand liggende is slijtage. De jongste asbestdaken zijn al bijna 30 jaar oud, de meeste liggen er al veel langer. Hoewel het materiaal oersterk is, gaat de kwaliteit achteruit. Het begint met platen die aan de onderkant nat worden. Nog een stapje verder en het dak begint te lekken. Dat is irritant en past ook niet in het beeld dat de meeste boeren hebben van een professioneel bedrijf. De stal moet een gezonde en aangename plek zijn voor mens en dier. Daarvoor moet het dak gewoon goed zijn.

De tweede reden is dat verzekeraars meer en meer aandringen op renovatie. Stallen met een verouderd asbestdak worden minder goed verzekerbaar.

Verder komt dakrenovatie ook vaak ter sprake in plannen voor verduurzamen. Met name wanneer je zonne-energie wilt opwekken: zonnepanelen mogen niet worden geïnstalleerd op asbest.

Bel mij terug 

Uitstraling bedrijf

Picture-2-renovation.jpg

Uitstraling bedrijf

Ten slotte is het ook een kwestie van uitstraling. Dat argument wordt waarschijnlijk minder vaak hardop uitgesproken, maar is wel degelijk relevant. Je bedrijf maakt een veel betere en meer toekomstgerichte indruk als je het verouderde dak hebt vervangen door nieuwe golfplaten.

Onvermijdelijk onderdeel van de renovatie is de sanering van de asbesthoudende materialen. De oude platen moeten worden afgevoerd, waarbij de stal en directe omgeving niet ‘besmet’ mogen worden met asbestdeeltjes. Daar hoort ook een correcte afhandeling van het papierwerk bij. Dat kun je het beste uitbesteden aan een vertrouwd, gespecialiseerd montagebedrijf. Dan wordt het gemakkelijker dan je denkt.

Breunissen Montage in Wageningen is zo’n bedrijf. “Wij regelen alles voor de klant”, zegt eigenaar Klaas Willem Breunissen. “We voeren het asbest af, als het nodig is vervangen we de gordingen en we monteren de nieuwe dakbedekking met alle toebehoren. We verzorgen ook het asbestinventarisatierapport en de sloopmelding bij de gemeente. Het enige wat de klant moet doen, is zorgen dat er ruimte is rondom de gebouwen en de ruimte binnen leeg en bezemschoon maken.”

Wil je weten hoe de nieuwe asbestvrije golfplaten eruit zien?

Vraag hier je gratis sample aan

Vlot verloop renovatie

Picture-3-renovation.jpg

Vlot verloop renovatie

Een goed montagebedrijf met ervaren en vakbekwaam personeel zorgt ervoor dat de renovatie vlot verloopt. Breunissen: “Normaal gesproken hebben we een dag nodig voor het saneren en een dag voor het monteren. Daarna komt nog de afwerking, maar in de regel zit je maar twee dagen zonder dak.”

Als onafhankelijk montage bedrijf kan Breunissen verschillende materialen aanbieden. Waar vragen zijn klanten het meest om? “In veel gevallen wordt bij asbestrenovatie gekozen voor vezelcement golfplaten, zeker bij natuurlijk geventileerde stallen of open kapschuren. In gebouwen die flink worden geïsoleerd, zijn ook sandwichpanelen een mogelijkheid, daar hangt dan wel ander prijskaartje aan.”

Ademend en niet brandbaar materiaal

Naast de gunstige prijs-kwaliteitverhouding zijn er meer argumenten om voor vezelcement te kiezen. Het is sterk en gemakkelijk te verwerken. Het materiaal is ongevoelig voor roest, schimmels en aantasting door ongedierte. Verder zijn de betere vezelcement golfplaten ademend en geluiddempend.

“Wat ik persoonlijk een groot voordeel vindt is dat vezelcement niet brandbaar is”, zegt Breunissen. “Zeker voor gebouwen waarin je dieren houdt is brandveiligheid heel belangrijk.”

Benieuwd naar onze projecten?

Bekijk hier onze projecten

 

Waarom kiezen voor Eternit vezelcement golfplaten? 

Duurzaam

maintenance

Duurzaam

Eternit produceert duurzame golfplaten die lang mooi blijven: dat is belangrijk, maar zeker niet vanzelfsprekend. Golfplaten hebben natuurlijk veel te verduren in ons Nederlandse weer. De golfplaten van Eternit zijn roestvrij en bestand tegen agressieve invloeden van buitenaf. Dit merken onze klanten ook.

Niet overtuigd? Lees dan onze blog!

Aan het woord: de blije klanten van Eternit

Garantie

warranty

Garantie

Ontstaat er ergens een probleem? Eternit denkt altijd mee. Met de producten van Eternit hoef je je dus geen zorgen te maken op onvoorziene problemen bij schade. Want schade is al één probleem te veel, dat begrijpen wij al te goed. En dus handelen we snel en passend als de situatie daarom vraagt. Op het moment dat er ergens iets aan de hand is wat vraagt om een oplossing, staan we altijd klaar. Ons werk stopt niet zodra de producten op het dak liggen. We geven niet voor niets 10 jaar garantie. 

Je weet dat het goed zit.

issues

Je weet dat het goed zit.

In landbouw-land weten mensen waar je het over hebt als je Eternit zegt, Eternit wordt vaak in één zin genoemd met woorden als kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Na al meer dan een eeuw golfplaten van vezelcement voor de landbouwsector te produceren, weten we goed waar we mee bezig zijn. We weten wat de behoeftes zijn en begrijpen wat er nodig is. Een dakspecialist en partner waar je op kunt vertrouwen, door weer en wind.

BEL MIJ TERUG

Eternit Newsletter

Door dit formulier in te dienen, gaat u ermee akkoord dat uw persoonsgegevens worden verwerkt om de gevraagde informatie te verstrekken, in overeenstemming met onze Privacyverklaring.

Door dit formulier in te dienen, gaat u ermee akkoord dat uw persoonsgegevens worden verwerkt om de gevraagde informatie te verstrekken, in overeenstemming met onze Privacyverklaring.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies voor jouw project.

 

Veelgestelde vragen

Op zoek naar meer informatie? Bekijk zeker hier onze Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen).