Het beste dak voor een veilige en comfortabele stal dat er ook goed uitziet

Paarden zijn gevoelige, aanhankelijke dieren. Je wil dus goed voor ze zorgen, in een optimale leefruimte. Of je erin slaagt de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad te creëren, hangt sterk af van het dak. Vezelcement is een uiterst duurzame dakbedekking die je paarden akoestisch comfort biedt. Het is ook perfect om er zonnepanelen op te bevestigen. En het geeft je paardenstal een elegante uitstraling.

Het beste dak voor een veilige en comfortabele stal dat er ook goed uitziet

Hou je paarden koel en droog met golfplaten van vezelcement

Voor het welzijn van je paarden is een koele en comfortabele omgeving essentieel. De lichaamstemperatuur van paarden schommelt tussen 37,5°C en 38,5°C. En als het in de zomer warm is, beginnen ze te zweten om af te koelen, net als mensen.

Maar als de hitte te lang aanhoudt en je paard zijn temperatuur niet laag genoeg kan houden door te zweten, krijgt het hittestress. Je paard heeft het benauwd en bijvoorbeeld renpaarden presteren dan minder goed.

Daarom is het zo belangrijk om hitte en vocht uit je stal te weren. Met een dakbedekking in vezelcement is het mogelijk om de leefruimte van je paard zo koel mogelijk te houden. Vezelcement beschermt je paard doeltreffend tegen zon, regen en koude. Bovendien neemt het tot 25% van zijn gewicht aan vocht op, zodat je paard sneller weer droog is als het heeft gezweet.

Het beste dak voor een veilige en comfortabele stal dat er ook goed uitziet

Laat daglicht binnenstromen via doorzichtige golfplaten

Voor gestalde paarden is daglicht belangrijk, omdat het bijdraagt tot een meer natuurlijke omgeving. Het gedrag van je dieren wordt er ook positief door beïnvloed. Zo komt de voortplantingscyclus van merries op gang door de lengte van de dagen. Blootstelling aan kunstlicht kan het voortplantingsseizoen zelfs vervroegen.

Om licht in je paardenstal binnen te laten, heb je de keuze uit ramen in de muur of het dak. Je kan een Eternit dakbedekking combineren met doorzichtige golfplaten voor meer daglicht in je stal. Plaats ze wel slim om direct zonlicht op je dieren te vermijden. Pas ook op voor het broeikaseffect, dat kan bijdragen tot hittestress in je stal.

Het beste dak voor een veilige en comfortabele stal dat er ook goed uitziet

Hou lawaai uit je paardenstal

Paarden zijn prooidieren. Hun gehoor is veel sterker ontwikkeld dan bij de mens, als bescherming tegen roofdieren. Ze kunnen hun oren ook 180 graden draaien om precies te horen waar het geluid vandaan komt, zodat ze bij gevaar de andere kant op kunnen rennen.

Stel je dus voor hoeveel stress en angst een paard ervaart als de regen op het dak van je stal klettert. Een dakbedekking in golfplaten van vezelcement heeft uitstekende geluiddempende eigenschappen.

Het beste dak voor een veilige en comfortabele stal dat er ook goed uitziet

Een milieuvriendelijk dak voor je stal

Vezelcement is een duurzame keuze. Het heeft een lange levensduur, is licht en gemaakt van natuurlijke ingrediënten (cement, water, vezels).

Golfplaten van vezelcement zijn robuust en daardoor de ideale ondergrond voor zonnepanelen. Ze blijven extreem stabiel bij elk weer en zijn bestand tegen schimmels, ongedierte en brand. Ze roesten en rotten niet. Door hun golfvorm ventileren ze de zonnepanelen langs onderen voor maximale prestaties. Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, ze verlagen ook aanzienlijk je energierekening.

Een dakbedekking in vezelcement is een duurzame en voordelige oplossing voor je paardenstal.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies voor jouw project.

 

Veelgestelde vragen

Op zoek naar meer informatie? Bekijk zeker hier onze Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen).