Hoe bescherm je je dieren bij brand?

Je dieren vertegenwoordigen je inkomen, dus is het normaal dat je ze zo goed mogelijk verzorgt en beschermt. De grootste bedreiging voor je bedrijf? Ongetwijfeld een brand. Mocht die ooit uitbreken, dan wil je in de eerste plaats zoveel mogelijk dieren redden. Golfplaten van vezelcement zijn de ideale dakbedekking om de schade te helpen beperken.

Hoe bescherm je je dieren bij brand?

Win kostbare tijd om bij een brand je dieren te evacueren

Een ongeluk zit in een klein hoekje en een brand is nooit helemaal uit te sluiten. Denk aan een kortsluiting, een smeulende sigarettenpeuk, de bliksem die inslaat, hooi dat spontaan ontbrandt, … Maar je kunt wel maatregelen nemen om de schade te beperken en je dieren zo goed mogelijk te beschermen tegen vlammen en rook. Dat zijn bij een brand immers de twee grootste risico’s.

Als er brand ontstaat in een stal of schuur is snelheid van levensbelang. Je dieren kunnen niet zelf van de brand weglopen en dus zijn ze van jou afhankelijk voor hun veiligheid. Alles wat vlammen en rook kan tegenhouden, geeft je kostbare tijd om je dieren te redden.

Een brand die in een schuur of stal ontstaat, verspreidt zich vaak razendsnel, met een enorme rookontwikkeling. Maar een dak in een brandveilig materiaal zoals de Eternit golfplaten van vezelcement, remt de verspreiding van de brand af, terwijl er slechts heel weinig rook vrijkomt.

Hoe bescherm je je dieren bij brand?

Voorkom dat een brand naar andere gebouwen overslaat

Op een landbouwbedrijf liggen de stallen en andere gebouwen vaak dicht bij elkaar. Toch wil je vooral vermijden dat een brand naar andere gebouwen zou overslaan. Daarom is het een goed idee om voldoende ruimte tussen de gebouwen te laten. En gebruik die open ruimte zeker niet om allerlei (brandbare) goederen of materialen op te stapelen, bijvoorbeeld tegen de muren.

Ook door een brandveilig materiaal voor het dak te kiezen, beperk je het risico dat gensters of vlammen van het ene naar het andere dak overspringen.

Hoe bescherm je je dieren bij brand?

Een brandend gebouw blussen: waarom een dak in vezelcement beter is dan in metaal

Bij een brand wil je het vuur zo snel mogelijk blussen om de schade te beperken. Dat betekent vooral dat de brandweer snel en makkelijk bij de vuurhaard moet geraken. Bij stallen voor melkkoeien en vleesrunderen is dat meestal geen probleem, omdat die aan de zijkanten open zijn.

Bij varkens- en kippenstallen is het een ander verhaal. Als de brandweer vanaf de grond niet goed bij het gebouw kan, blijft er maar één mogelijkheid over om te blussen: door het dak. Maar dat levert vaak problemen op.

Als het gebouw een metalen dak heeft, kan de brandweer alleen met speciaal gereedschap een gat zagen of het dak gedeeltelijk verwijderen. Zeker als er onder het dak een brand woedt, is dat een moeilijke klus die tijd vraagt.

Hoe bescherm je je dieren bij brand?

Eternit golfplaten, de meest geschikte oplossing voor je landbouwbedrijf

Vezelcement is een innovatief composietmateriaal dat gemaakt is van natuurlijk beschikbare ingrediënten: cement, water, lucht en vezels voor extra sterkte. Dit lichte, maar sterke bouwmateriaal beschermt je investering gegarandeerd gedurende vele jaren. Het slorpt ook tot 25% van zijn eigen gewicht aan vocht op, zodat je dieren droog blijven.

Dankzij hun minerale samenstelling behoren Eternit golfplaten van vezelcement tot brandreactieklasse A2-s1,d0 volgens norm DIN EN 13501-1 voor brandveiligheid. A2 betekent dat het om een onbrandbaar materiaal gaat, s1 dat er bij een brand vrijwel geen rook vrijkomt en d0 dat er geen brandende druppeltjes op je dieren kunnen vallen.

Eternit is bijgevolg de perfect veilige oplossing voor de daken van je stallen en schuren.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies voor jouw project.

 

Veelgestelde vragen

Op zoek naar meer informatie? Bekijk zeker hier onze Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen).