Zorg voor het ideale klimaat in je stallen

Stallenbouw, ventilatie, Eternit golfplaten,rundvee,vezelcement

Zorg voor het ideale klimaat in je stallen

Dierenwelzijn en comfort zijn topprioriteiten bij het bouwen of verbouwen van je stal. Stalventilatie, natuurlijk licht en rust zijn essentieel voor het mentale en fysieke welzijn van je rundvee. Gezond vee produceert meer melk en groeit sneller, wat ook goed is voor je portemonnee. Met andere woorden, koecomfort is heel belangrijk. 

Regel temperatuur en luchtvochtigheid

Stallenbouw, Ventilatie Rundvee, Eternit vezelcement golfplaten

Regel temperatuur en luchtvochtigheid

Koude is geen probleem voor rundvee. En nog minder voor melkkoeien. Ze verdragen temperaturen tot -5 °C. Warmte daarentegen moet wél worden geregeld. Als de temperatuur oploopt, gaan je dieren minder eten, wat een weerslag heeft op de melkproductie en op de groei. Het risico van hittestress bij rundvee kun je verminderen door een goede ventilatie te combineren met het gebruik van vezelcement. Vezelcement ademt en voorkomt de opstapeling van vocht in de stal. Overweeg eenvoudige verstuivingssystemen. Deze kunnen de temperatuur al snel verlagen met 6 tot 8 °C.

Geef de voorkeur aan ventilatie boven isolatie

Melkvee in stal met Eternit golfplaten dak

Geef de voorkeur aan ventilatie boven isolatie

Isolatie heeft voor- en nadelen. Een potentieel voordeel van isolatie is dat het hittestress voorkomt. Maar het kost wel dubbel zoveel. Met golfplaten van vezelcement en de juiste ventilatie voorzie je je dieren van verse lucht en verwijder je ongewenste gassen uit de stal. Stalventilatie bij melkvee is dus wel degelijk iets om over na te denken.

Net de juiste hoeveelheid licht

Stalventilatie rundvee, hittestress rundvee verminderen en koecomfort verhogen

Net de juiste hoeveelheid licht

Natuurlijk licht is belangrijk omdat het de melkproductie en de reproductie beïnvloedt. Te veel licht kan de temperatuur echter verhogen. Integreer meerlaagse transparante platen in je dak van vezelcement om de juiste balans te vinden. Om nog meer warmte buiten te houden en hittestress bij rundvee te vermijden, raden we aan om ze dicht bij de nok te installeren.

Gezond investeren

Koecomfort in geventileerde stal met Eternit vezelcement golfplaten dak

Gezond investeren

Melkkoeien en rundvee hebben een goed ontwikkeld gehoor. Hoe luider en onverwachter de geluiden, hoe groter de kans op paniek. In tegenstelling tot metaal absorbeert vezelcement van Eternit het geluid. Ideaal voor een meer ontspannen veestapel en dus een hoger koecomfort

Welke isolatie heb ik nodig?

Welke isolatie heb ik nodig?

Het is doorgaans beter om isolatie te vermijden. Voor kalveren is dat echter niet altijd mogelijk. Deze zijn immers gevoeliger voor kou. Daarom stellen we een aantal oplossingen voor. Neem contact op met onze accountmanagers voor het beste advies en de beste informatie. Ze zullen je graag te woord staan en al je vragen beantwoorden.

no-insulation.jpg

Geen isolatie

Voor gezond melk- en vleesvee
Voor melkkoeien en rundvee is meestal geen isolatie nodig. Ze hebben in de winter een koele stal nodig en in de zomer grazen ze op de weide. De hoge luchtvochtigheid kan door het vezelcement worden geabsorbeerd.

partial insulation.jpg

Gedeeltelijke isolatie onder de dakgordingen

Voor een betere luchtstroom
Door gedeeltelijke isolatie kan de koude lucht beter naar boven stromen. De lucht krijgt dan de tijd om op te warmen voordat ze de dieren bereikt. Zo voorkom je dat er koude lucht op de koeien valt, wat het risico op infecties door ziektekiemen in de lucht vermindert.

full insulation.jpg

Volledige isolatie onder de dakgordingen

Voor een optimale klimaatregeling
Deze oplossing maakt het mogelijk om de temperatuur in de stal te regelen. Voor kalveren is dit belangrijk. Het zorgt ook voor een optimaal 'schoorsteeneffect' en voorkomt tegelijkertijd koude neerwaartse luchtstromen.

insulation above purlins.jpg

Volledige isolatie boven de dakgordingen

Budgetvriendelijk isoleren
Hier zitten de golfplaten direct bovenop lange isolatiepanelen. Dat betekent dat ze makkelijker te plaatsen zijn – een budgetvriendelijke optie! Bij deze isolatie zul je echter rekening moeten houden met koude neerwaartse luchtstromen. Bovendien is schoonmaken lastiger.

Wat zeggen onze klanten

Wat zeggen onze klanten

Lees de ervaringen van onze klanten

 

We hebben de optimale manier gevonden om onze stal te bouwen, het klimaat te regelen en de juiste hoeveelheid licht binnen te laten voor onze dieren. We zijn echt blij met het product!

Maria – veehouder

Cattle-farmer-2_800_500H_1.jpg

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies voor jouw project.

 

Veelgestelde vragen

Op zoek naar meer informatie? Bekijk zeker hier onze Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen).