Asbestvrije golfplaten vervangen?

Laat ze niet storten als afval. Want recyclen is duurzamer en kost bovendien minder. En het is nu nóg aantrekkelijker met de cashback-actie van Eternit.

De eerste daken met asbestvrije vezelcement golfplaten zijn alweer meer dan dertig jaar oud. In specifieke gevallen, bijvoorbeeld bij renovatie of het installeren van zonnepanelen, moeten ze worden vervangen. Het afvoeren van deze vezelcementplaten zou gemakkelijker en goedkoper moeten zijn dan het verwijderen van asbest dakbedekking. Tot voor kort viel dat in de praktijk nog tegen. Nog altijd worden oude golfplaten afgevoerd naar de stort, of ze nu asbestvrij zijn of niet. Om dit makkelijker te maken heeft Eternit nu een samenwerking met het bedrijf Reficem en daarbij kun je ook gebruik maken van onze cash-back! 

Preview image

Over Reficem

Het bedrijf Reficem - Recycling Fibre Cement – heeft een proces ontwikkeld om dak- en gevelbeplating te verwerken tot bouwstoffen voor de grond, weg en waterbouw (GWW) en de betonindustrie. Dat maakt niet alleen de kosten voor het afvoeren lager. Het draagt ook nog eens bij een aan circulaire economie. “Daar moeten we natuurlijk met z’n allen aan werken", zegt Hendrik Thomassen, eigenaar van Reficem. “Dat is de toekomst.”

Het in Kootwijkerbroek gevestigde Reficem heeft een verwerkingslocatie in Lelystad. Hier worden vezelcement gevel- en dakplaten geshredderd tot deeltjes van een centimeter. Die kunnen worden gebruikt als onderlaag voor terreinverharding. Reficem kan de deeltjes verder verkleinen tot 63 mu (µm, micrometer), waarmee het materiaal kan worden gebruikt als vulmiddel in beton. Momenteel wordt onderzocht of dit vulmiddel geschikt is voor de productie van vezelcement golfplaten, zegt Thomassen. Dat maakt vezelcement golfplaten tot een circulair bouwmateriaal.

Hoe recyclet Reficem jouw dak?

Het begint bij een inspectie ter plekke. “Als de platen nog op het dak liggen, maken we een rapport. Als alles in orde is, maken wij voor de klant een afvalstroomnummer aan, wat nodig is voor de sloopvergunning.”

Reficem plaatst vervolgens een container, waarin de platen verzameld kunnen worden. Deze is alleen voor de vezelcement-platen. Voor het recyclen is schoon materiaal nodig. Andere materialen zoals lichtplaten en schroeven, mogen er niet bij.

Als het oude dak ontmanteld is, haalt de verwerker de container op en stort de inhoud in een apart depot. Daar volgt nogmaals een grondige keuring. Voor hergebruik is het essentieel dat het product veilig is. Thomassen: “Alle producten die wij afleveren zijn goedgekeurd voor de bouwindustrie.”

Het vraagt dus zorgvuldigheid, maar voor stal-eigenaren is recycling een stuk aantrekkelijker dan de gebruikelijke afvoer naar de stort. Ten eerste hoeven de platen niet verpakt te worden in de bekende asbestzakken. Bovendien zijn de kosten lager ten opzichte van storten. “Dat scheelt al snel €40 à €50 per ton."

Preview image
Preview image

Cashback Actie

Eternit juicht het hergebruik van vezelcement toe en werkt samen met Reficem in een aantrekkelijke cashback-actie. Als je de oude, asbestvrije golfplaten laat recyclen door Reficem, draagt Eternit bij aan de kosten. Dat doen we met een korting op de nieuwe golfplaten van €0,50 cent per vierkante meter. Ook daarom wil je Eternit op je dak.

Wil je gebruik maken van deze cash back-actie en €0,50 per vierkante meter retour ontvangen? Vul het formulier onderaan in om te kunnen genieten van de Cashback Actie en onze specialisten adviseren je graag over de mogelijkheden in jouw situatie. 

MELD JE PROJECT AAN

Toestemming

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.