Hoe vermijd je hittestress onder een golfplaten dak?

Wist je dat een koe al last kan krijgen van hittestress bij een temperatuur van 22 graden Celsius? En dat die hittestress een negatieve impact heeft op de melkproductie? Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen om stallen met een golfplaten dak koel te houden. Je ontdekt in dit artikel welke precies.

Hoe vermijd je hittestress onder een golfplaten dak?

Waarom is een golfplaten dak zo interessant?

Golfplaten zijn om verschillende redenen de ideale dakbedekking voor stallen:

  • Golfplaten hebben uitstekende brandwerende eigenschappen (Klasse A2-s1, d0).
  • Ze werken vochtregulerend: zo laten golfplaten toe om de luchtvochtigheid onder controle te houden en condens tegen te gaan door de dampopen structuur. Golfplaten kunnen tot 20% van hun gewicht in vocht opnemen.
  • Golfplaten zijn sterk geluiddempend. Met andere woorden, golfplaten zijn interessant voor jou als ondernemer én voor je dieren.
Hoe vermijd je hittestress onder een golfplaten dak?

Hittestress voorkomen: voor het dierwelzijn, maar ook voor jou

Tijdens hele warme dagen kan de temperatuur in een stal fors oplopen. Ook een golfplaten dak ontsnapt niet aan de warmte van de zon. Dit maakt dat de temperatuur van dakplaten tot 60 graden Celsius kan oplopen. Hittestress bij de dieren is op zo’n moment bijna onvermijdelijk. Niet goed voor de dieren, maar ook niet voor jou, want hittestress zorgt voor een verlaagde melkproductie. Je hebt er dan ook alle belang bij om de temperatuur in de stallen onder controle te houden. Daarvoor heb je meerdere opties. Wij geven je wat meer informatie over drie opties, die je apart of samen kunt inzetten:

  1. ventileren
  2. sproeien
  3. vernevelen
Hoe vermijd je hittestress onder een golfplaten dak?

1. Hittestress tegengaan via ventilatie

Ventileren zorgt voor een luchtverplaatsing door wind of ventilatoren, waardoor een koe haar warmte makkelijker kwijt kan. Je kan kiezen tussen dwarsventilatie, lengteventilatie en plafondventilatie.

  • Dwarsventilatie: frisse lucht wordt via de zijkant de stal ingezogen. Vieze lucht wordt via de nok afgevoerd.
  • Lengteventilatie: propere lucht wordt via de voorkant van de stal aangezogen. Via de achterkant ontsnapt de vieze lucht.
  • Plafondventilatie: er wordt enkel lucht verplaatst binnen de stal, er wordt geen lucht in en uit de stal geblazen. Dwarsventilatie en lengteventilatie hebben dus veruit het meeste effect. Je kan ook meteen kiezen voor een geventileerd dak.
Hoe vermijd je hittestress onder een golfplaten dak?

2. Koelere stallen via een sproeisysteem

Elk dak wordt warm in de zomer. Een sproeisysteem op je golfplaten dak zorgt ervoor dat de temperatuur in een tiental minuten al met 8 graden kan dalen, zo blijkt uit een experiment van ForFarmers. De dakplaten kunnen in de felle zon temperaturen halen tot 50 à 60 graden. Door de platen nat te houden, kan je de temperatuur** verlagen tot ruim 30 graden**, wat een immens verschil betekent voor de temperatuur in de stal.

Hoe vermijd je hittestress onder een golfplaten dak?

3. Vernevelingssysteem met continue opvolging en bijsturing

Ook vernevelen is een mogelijke oplossing om de temperatuur in de stal te doen dalen. Hierbij wordt water onder druk voor een ventilator verneveld. De mist verdampt en zo daalt de temperatuur in de stal. Een klimaatcomputer meet de temperatuur continu en stuurt automatisch bij. Zijn de warme dagen voorbij, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk van dat extra vocht af. Daarbij komen de unieke, vochtregulerende eigenschappen van golfplaten zeer goed van pas.

Hoe vermijd je hittestress onder een golfplaten dak?

Meerdere oplossingen combineren

Je kan kiezen voor één oplossing om je stallen koel te houden in de zomer, of voor een combinatie van meerdere technieken. Feit is dat het perfect mogelijk is om de temperatuur in stallen met een golfplaten dak onder controle te houden. Hoeveel rendement je precies haalt, hangt natuurlijk ook af van het type en de positionering van de stal.

Heb je nog vragen over golfplaten daken? Neem dan meteen contact met ons op.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies voor jouw project.

 

Veelgestelde vragen

Op zoek naar meer informatie? Bekijk zeker hier onze Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen).