Slimme landbouw: hoe technologie je landbouwbedrijf efficiënter maakt

Wereldwijd ontwikkelt de landbouw zich snel en allerlei technologieën maken landbouwbedrijven productiever. De vraag luidt: hoe profiteer jij daar maximaal van? Gelukkig staan vertrouwde partners zoals Eternit klaar om je wegwijs te maken.

Slimme landbouw: hoe technologie je landbouwbedrijf efficiënter maakt

Wat zijn slimme landbouwbedrijven?

Met moderne informatie- en communicatietechnologieën verhoog je zowel de kwaliteit als kwantiteit van je productie, terwijl je het gebruik van meststoffen, voer, water enz. optimaliseert. Slimme landbouw stuurt processen aan op basis van bewezen feiten in plaats van onderbuikgevoel.

Slimme landbouw: hoe technologie je landbouwbedrijf efficiënter maakt

Neem de juiste beslissingen

Bij slimme landbouw monitoren allerlei sensoren en drones met camera’s je gewassen of de bodem, je dieren en de omgeving. Ze verzamelen gegevens zoals temperatuur, zonlicht en neerslag en sturen die in real time via een mobiel apparaat of een LoRa-netwerk naar een server.

Diagnostische software combineert vervolgens alle data. Het programma beoordeelt de algemene situatie en steunt op collectieve landbouwkennis om de meest efficiënte aanpak voor te stellen. Wat is bijvoorbeeld het ideale moment om te zaaien of te oogsten? Hoeveel kunstmest of irrigatie hebben de gewassen exact nodig?

Slimme landbouw: hoe technologie je landbouwbedrijf efficiënter maakt

Automatisering helpt je een handje

Ook automatisering en robotica behoren tot het domein van de slimme landbouw. Ze kunnen je leven een stuk makkelijker maken en de productiecyclus van gewassen of vee vlotter laten verlopen. Automatisering verlaagt je arbeidskosten, verhoogt je opbrengst en maakt het tekort aan arbeidskrachten minder nijpend.

Geautomatiseerde melksystemen zijn een bekend voorbeeld, maar wist je dat melkrobots ook de gezondheid van je koeien kunnen controleren? Ook andere taken zijn goed te automatiseren, zoals voeren, wassen of zelfs schapen scheren.

Ontdek hoe het dak van je melkveestal de melkopbrengst van je dieren kan beïnvloeden

Voor een toenemend aantal taken zijn er zelfs robots ontwikkeld, zoals tractoren zonder bestuurder. Dergelijke automatische machines voorkomen bij het sproeien elk gezondheidsrisico voor de bestuurder en kunnen indien nodig zelfs dag en nacht werken. Ook in de tuinbouw zijn robots nuttig om te snoeien, te wieden en fruit te plukken

Slimme landbouw: hoe technologie je landbouwbedrijf efficiënter maakt

Verticale landbouw, de groene oplossing voor de toekomst?

Ook verticale landbouw is een veelbelovende trend. Het is een uiterst efficiënte manier om gewassen te telen, in teeltlagen boven elkaar. Er komt geen grond meer aan te pas, de zaden worden in een substraat van bijvoorbeeld kokosvezels geplant. Dat houdt goed vocht vast en vormt een gezonde omgeving voor de wortels van je planten.

Omdat grond ontbreekt, worden minerale en andere voedingsstoffen toegediend via geautomatiseerde irrigatie. Je hebt dus de hoeveelheid voedingsstoffen en water volledig in de hand. Niet-opgenomen nutriënten en water zijn eenvoudig te recycleren. Verticale landbouw is daardoor heel economisch en milieuvriendelijk.

Volgens Infarm, een van de leiders in verticale landbouw, gebruiken verticale landbouwbedrijven in vergelijking met de traditionele landbouw:

  • 75% minder meststoffen,
  • 95% minder water,
  • 90% minder transport,
  • 99% minder ruimte,
  • geen chemische pesticides.
Slimme landbouw: hoe technologie je landbouwbedrijf efficiënter maakt

Laat je helpen door betrouwbare partners zoals Eternit

Eternit biedt je ook oplossingen om je productiviteit te verhogen en de evolutie van je landbouwbedrijf te ondersteunen. Met onze waaier aan producten en begeleiding helpen we je om de juiste beslissingen voor je bedrijf te nemen:

  • oplossingen voor meer dierenwelzijn en om de beste omstandigheden voor je gewassen te creëren,
  • alle technische informatie (tekeningen, oplossingen) op één enkele plek,
  • de mogelijkheid om online advies te vragen.

Ons team helpt jou bij het maken van lastige keuzes. Met ons uitgebreide en vertrouwde netwerk .helpen wij om je landbouwbedrijf slim te maken.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies voor jouw project.

 

Veelgestelde vragen

Op zoek naar meer informatie? Bekijk zeker hier onze Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen).