Altijd gezonde koeien in de ideale omgeving voor rund- en melkvee

Voor het mentale en fysieke welzijn van je koeien is de kwaliteit van je stallen doorslaggevend. Tevreden en gezonde koeien produceren meer melk en groeien sneller. Op die manier heb je de investeringen in je stallen sneller terugverdiend. Lees de tips van onze expert voor het ideale onderkomen van je rundvee.

Altijd gezonde koeien in de ideale omgeving voor rund- en melkvee

Investeer in dierenwelzijn

Door comfortabele leefomstandigheden te creëren wil je dat je dieren zich goed voelen, maar ook consumenten kijken steeds meer naar het dierenwelzijn. Ze willen producten kopen die in respectvolle omstandigheden zijn geproduceerd. Ook dat is een reden om te investeren in duurzame melk- en rundveestallen die toegemoetkomen aan de natuurlijke behoeften van je dieren. Besteed daarom voldoende aandacht aan het ontwerp van je gebouw. Hou rekening met de minimale ruimte per dier en met de specifieke behoeften van je dieren op elke leeftijd. Bepaal vanuit die overwegingen welke materialen je kunnen helpen om optimale leefomstandigheden tot stand te brengen.

Altijd gezonde koeien in de ideale omgeving voor rund- en melkvee

Vermijd vocht en ziektes

Dieren produceren warmte en waterdamp die de neiging heeft om te condenseren op koudere wanden en daken. Het vocht tegen het dak vormt druppels die op je dieren vallen. Vallende condensatiedruppels bezorgen ze niet alleen stress, maar kunnen ook ziektes veroorzaken. Het is dus belangrijk om de hoeveelheid vocht die tegen het dak van de stal condenseert te beperken. Voldoende ventilatie helpt, maar ook door slim je dakbedekking te kiezen hou je de dieren droog. Golfplaten van Eternit kunnen bijvoorbeeld tot 25% van hun gewicht aan vocht opnemen. En al het vocht dat doorheen het dak wordt afgevoerd, kan niet op je koeien terechtkomen, die dus in een gezondere omgeving verblijven.

Altijd gezonde koeien in de ideale omgeving voor rund- en melkvee

Zorg voor de juiste temperatuur in je stallen

Voor de gezondheid van je rundvee en melkkoeien is een comfortabele temperatuur belangrijk. Je dieren voelen zich optimaal bij een omgevingstemperatuur tussen 5°C en 18°C. Hou ook hiermee rekening als je de bouwmaterialen voor je stallen kiest. Vezelcement heeft een laag temperatuurgeleidingsvermogen. Het geeft temperatuurveranderingen van buiten naar binnen dus slechts traag door. Combineer vezelcement eventueel met extra isolatie om je dieren optimaal te beschermen en het gewenste binnenklimaat te creëren. Ook bij ons worden de zomers warmer. Het is dus een goed idee om voor extra verkoeling in je stallen te zorgen, omdat je koeien het boven 20°C moeilijk krijgen om hun lichaamstemperatuur te regelen. En door hittestress vermindert hun melkproductie. Extra ventilatie of vernevelingssystemen kunnen de temperatuur in een schaduwrijk gebouw met 8°C verlagen. En voorzie voldoende drinkwater.

Altijd gezonde koeien in de ideale omgeving voor rund- en melkvee

Zorg voor gezonde en hygiënische levensomstandigheden

Stallen krijgen het zwaar te verduren, door het gedrag van de dieren en hun mestproductie. Kies daarom materialen die tegen een stootje kunnen. Golfplaten van vezelcement zijn uitstekend bestand tegen allerlei chemicaliën (zoals ammoniak afkomstig van de dieren). Ze rotten niet en corrosie, schimmels of ongedierte (zoals knaagdieren en insecten) hebben er geen vat op. Vezelcement helpt je dus om de omstandigheden in je stallen zo gezond mogelijk te houden. Dierenwelzijn is voor jou prioritair en dat geldt ook voor Eternit. Wij weten hoe de oriëntatie, ventilatie, verlichting en ongediertebestrijding van je stallen het welzijn van je dieren beïnvloeden. Als je geen rekening houdt met deze factoren, kan dat op termijn kostbare gevolgen hebben voor je landbouwbedrijf. Eternit produceert al vele jaren golfplaten die speciaal ontworpen zijn voor Belgische boeren en ons unieke klimaat. Onze dakbedekking is een veilige oplossing met veel voordelen voor je agrarische gebouwen. Tegelijk helpen ze je om de bouwkosten te beperken.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies voor jouw project.

 

Veelgestelde vragen

Op zoek naar meer informatie? Bekijk zeker hier onze Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen).