Kies de juiste kleur voor het dak van je agrarische gebouw

Als je plannen voor een nieuw dak op je agrarische gebouw maakt, moet je vroeg of laat beslissen over de kleur. Misschien vind je dit niet meteen de belangrijkste kwestie, maar de kleur van het dak beïnvloedt hoe mensen je landbouwbedrijf ervaren. Hou alvast rekening met de volgende elementen.

Kies de juiste kleur voor het dak van je agrarische gebouw

Je dak, een opvallend element

Hoe zichtbaarder je dak is, hoe belangrijker de kleur ervan. Daarom hebben platte daken bijna allemaal dezelfde kleur. Je moet immers al een helikoptervlucht maken om ze te zien …

Maar als je een zadeldak hebt, is het een ander verhaal. Want dat zie je vanaf de grond. Hoe hoger de helling van je dak, hoe zichtbaarder het is. Hou ook rekening met het terrein. In een heuvelachtig gebied is je dak al van ver zichtbaar, behalve als je bedrijf op de heuvelrug ligt.

Ook de kleur van de daken van schuren en stallen bepaalt het algemene uitzicht van je landbouwbedrijf. Misschien lig je daar niet echt wakker van. Toch is het belangrijk dat je boerderij er mooi en aantrekkelijk uitziet, zeker als je schoolkinderen een rondleiding geeft of als consumenten naar je boerderijwinkel komen. Een nieuw dak is ook een hele investering voor enkele tientallen jaren. Even nadenken over de kleur loont dus de moeite.

Kies de juiste kleur voor het dak van je agrarische gebouw

Passend bij de omgeving

Hoogstwaarschijnlijk staan er andere agrarische of woongebouwen in de buurt van je stallen of schuren die een nieuw dak krijgen. Hou ook rekening met de gebouwen van je buren. De hamvraag luidt: wil je opgaan in de omgeving of integendeel net opvallen?

Kijk ook eens naar de natuur in de wijde omgeving. Staat je bedrijf te midden van weelderige groene weiden? Of steekt het af tegen een donkergroene bosrand? Er is nog wel meer mogelijk dan groen, zoals allerlei tinten geel, bruin of zwart van versgeploegde akkers. Of het wit-grijs van serres.

De gebouwen van je bedrijf laten opvallen is goed, maar ze mogen niet vloeken met hun omgeving. Rij even rond in de buurt en bekijk enkele andere landbouwbedrijven. Welke kleuren spreken je aan? Welke niet? Op die manier doe je beslist heel wat inspiratie op.

Kies de juiste kleur voor het dak van je agrarische gebouw

Welk effect hebben kleuren?

Door enkele optische effecten beïnvloeden kleuren de indruk die je gebouwen maken. Een weloverwogen kleurgebruik doet agrarische gebouwen er sympathieker uitzien en beter passen bij hun omgeving.

  • Lichte kleuren reflecteren meer licht en trekken dus de aandacht. Ze maken je gebouw groter dan het werkelijk is. Een lichter dak is gewoonlijk meer ’flatterend’ voor je gebouw.

  • Donkere kleuren lijken de afmetingen van je gebouw te verkleinen. Ze laten het ook onopvallend opgaan in het landschap. Onvolkomenheden vallen minder op met donkere kleuren, die focus creëren. Daarom ziet een dak dat donkerder is dan de muren er beter uit.

Hou ook rekening met de weersomstandigheden. Op grijze en regenachtige dagen geven lichtere kleuren je een optimistisch gevoel. Donkere kleuren slorpen meer hitte op, lichtere weerkaatsen beter het zonlicht.

Kies de juiste kleur voor het dak van je agrarische gebouw

Veel is mogelijk met de veelzijdige Eternit producten

Eternit golfplaten zijn verkrijgbaar in diverse UV-bestendige kleuren, van verschillende tinten grijs tot rood, bruin en zwart. Ze rotten niet en zijn licht, duurzaam en ongevoelig voor schimmels, corrosie, ammoniak, insecten of ander ongedierte. Bovendien zien ze er ook goed uit. Ze zijn makkelijk te onderhouden en gaan lang mee.

Welke kleur je ook kiest, al onze accessoires zijn speciaal voor onze golfplaten van vezelcement ontworpen. Voor een onberispelijke afwerking zijn ze dus ook verkrijgbaar in dezelfde kleuren. Gebruik gootstukken die je dakbedekking mooi aanvullen of er juist mee contrasteren voor een speciaal effect. In feite is je creativiteit de enige rem op het aantal mogelijkheden.

Eerst proberen, dan pas kopen!

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor deskundig advies voor jouw project.

 

Veelgestelde vragen

Op zoek naar meer informatie? Bekijk zeker hier onze Frequently Asked Questions (veelgestelde vragen).